Motor in opremo si lahko izposodi vsak otrok, mladostnik ali odrasel, ki se suvereno vozi s kolesom (zaradi ravnotežja). Minimalna višina otrok je 105 cm, priporočljiva starost od 5 let naprej. Ker je vožnja z motokros motorjem fizično zahtevna, jo odsvetujemo vsem srčnim bolnikom ter telesno neaktivnim posameznikom.
Da, tudi če niste nikoli vozili motorja, se lahko udeležite voženj po motokros progi. Najem inštruktorja je OBVEZEN za vsakega, ki prvič najame motor. Ker je za nas varnost na prvem mestu, je naloga inštruktorja, da udeleženca seznani z vsemi nevarnostmi ter ga nauči osnov vožnje.
Zelo pomemben podatek, ki ga potrebujemo, je višina udeleženca in njegove / njene predhodne izkušnje. Na podagi teh dveh podatkov določimo izbiro motorja. Za otroke, nižje od 125 cm, imamo na voljo zgolj avtomatske in polavtomatske motorje (brez uporabe sklopke), za otroke višje od 125 cm pa tudi že z ročno sklopko. Ker smo osredotočeni na užitek v sami vožnji, vedno prednostno izbiramo polavtomatske motorje. Za odrasle so na voljo motorji zgolj z ročnim menjalnikom, zato je zaželjeno predhodno znanje uporabe sklopke. V nasprotnem primeru uvajanje traja malo dlje.
Izposoja motorjev za otroke in mladostnike je možna na motokros progi Brnik in v Mariboru. Možni so tudi posebni dogovori za večje skupine na drugih lokacijah, po predhodnem dogovoru na telefon 070 731 511.
Šole motokrosa za večje skupine otrok in odrasle organiziramo tudi po drugih progah v Sloveniji in na Hrvaškem.
Na motokros progo pridite 15 minut pred dogovorjenim terminom. Vsak udeleženec se seznani s pravili in nevarnostmi, nato sledi ogrevanje, oblačenje v motokros opremo ter spoznavanje z motorjem. V primeru prvega najema motorja, udeleženec skupaj z inštruktorjem opravi sklop vaj, preko katerih pridobi osnovno znanje. Nato sledi vožnja po progah, ki so primerne za udeleženca. Z vožnjami končamo 5 minut pred koncem termina.
Da, s svojim motorjem in vso potrebno opremo (čelada, zaščita trupa in nog, škornji ter motokros oblačila) pridete na dogovorjen termin, se ogrejete ter ob uri pričnemo z individualnim treningom. Obseg treninga ter zahtevnost prilagajamo udeležencem. Organiziramo tudi skupinske treninge v skupini do 5 udeležencev.
Trening vedno pričnemo z ogrevanjem, nato z uvodno vožnjo kjer se dogovorimo kateri element bomo trenirali. Z vmesnimi počitki trening zaključimo 5 minut pred koncem ure, ko analiziramo celotni trening. Dogovor je možen tudi za 2 ali 3 urni trening.
Sklop 5 ur je ravno dovolj, da se začetnik nauči osnov za varno vožnjo z motokros motorjem. Posebej ga priporočamo staršem, ki bi želeli, da se njihov otrok poda v ta šport. Po opravljenem tečaju bodo dokaj gotovo vedeli, ali ga motokros privlači ali je bila to zgolj še ena od otroških želja.